Acasă > Destinatii in Europa > Grecia – o revelatie pentru cataratori si alpinisti

Grecia – o revelatie pentru cataratori si alpinisti

Iulie 9th, 2009

Cataratul pe stanci este o activitate sportiva aventuroasa, extrem de solicitanta si de multe ori periculoasa. Aceasta necesita o serie de abilitati fizice:  rezistenta, agilitate, strategie, coordonarea diferitelor parti ale corpului impreuna cu un control mental puternic. Este o activitate ce nu poate fi practicata fara anumite cunostinte si antrenament; necesita cunoasterea anumitor tehnici si un echipament obligatoriu ( de protectie si de asigurare).

In afara de vacantele stereotip, pentru litoral , plimbari pe munte,  hoteluri de 5 stele si shopping, Grecia este o adevarata revelatie pentru un catarator aventurier, caci este un teritoriu al stancilor ascunse, al rocilor unicat si formatiunilor geologice spectaculoase, cu peisaje verticale absolut senzationale.

Calcarul este roca dominanta pe teritoriul grecesc. O roca ce poate fi usor modelata de factori externi naturali, rezultand formatiuni si oportunitati de catarare extrem de provocatoare si interesante. Experientele in acest sens sunt variate, punand de multe ori  fiecare muschi la lucru, fiecare neuron la incercare: miscari bruste, rosci ascutite, plafoane ce sfideaza gravitatia, operatiuni ce testeaza rezistenta organismului, proeminente dificile, avantari riscante si plafoane ornate cu tufe vulcanice. Acest tip de roca poate fi gasit oriunde, de la maiestoasa coroana a lui Zeus de pe Muntele Olimp, pana la  marmura cristalizata a piscurilor  Fillopappou, in apropiere de anticul Acropole. Formatiunile geologice, de tip tufa calcaroasa din Grande Grota ( Insula Kalymnos) reprezinta probabil dovada de suprematie artistica a sculpturilor naturale in calcar.

Majoritatea activitatilor de acest gen sunt practicate in zoneleEpirus, Insula  Creta, Macedonia, Tracia si Peninsula Peloponezia.
Desi nu este un sport favorit printre greci, exaltarea pe care ti-o ofera explorarea pe verticala a masivelor muntoase este superba si degaja o satisfactie imensa.

*** Cataratul muntilor reprezinta partea cea mai dura , ce mai dificila din hiking. De obicei, telul cataratorului este sa cucereasca un varf, nu distanta este principalul element , ci dificultatea traseului parcurs. Pe ora un catarator trebuie sa aiba un spor de  urcare de  300 m , ceea ce inseamna aproximativ 4 ore pentru o ascensiune de 1000m, cu tot cu pauzele facute in timpul urcarii. O ascensiune obisnuita dureaza aproxiamtiv 7-10 ore , cu coborarea inclusa.

*** Cataratul stancilor ( termenul fiind utilizat pentru a desemna o ascensiune in conditii de vara, in timp ce in conditii de iarna activitatea referita se numeste alpinism) poate fi practicat pe orice varf muntos, cu pante abrupte, necesitand imperativ utilizarea unor tehncii specifice de catarat. Si echipament auxiliar.

Destinatii rock climbing  si  sport climbing pentru cataratori, in Grecia.

Citeste si despre:
Londra este una dintre destinatiile preferate a multor europeni, in special dupa deprecierea lirei sterline si ieftinirea biletelor de avion determinata de scaderea pretului combustibililor, in primavara acestui an. In speranta ca in multi dintre voi, inca incercati sa decideti unde va veti petrece cateva zile de vacanta in aceasta toamna, Londra va asteapta si va poate surprinde cu activitati in aer liber extrem de interesante si dinamice. Astfel veti putea… continuare...

O vacanta de toamna, absolut superba: vreme calduta, aglomeratia lipseste, costurile mai mici...insa ce sa facem in vacanta de toamna? Pentru ca in mod traditional in vacanta de vara se merge la mare – pe plaja, apa, soare, bronz si distractie , iar in vacanta de iarna – la munte, la ski, snowboard, etc. primavara ne cuprinde romantismul si se cauta destinatiile exotice si calduroase in preajma sarbatorilor… continuare...

frunze de toamna Calatorului ii sade bine cu drumul, spune o zicala. Astfel incat toamna nu ii tine acasa pe iubitorii de calatorii. Mai mult decat atat , culorile si atmosfera toamnei, preturile off-season, lipsa aglomeratiei poate transforma vacanta ta intr-o experienta de neuitat. E adevarat ca fiecare anotimp are farmecul sau si fiecare destinatie un anumit appeal dar… continuare...

Comentariile sunt închise.